Ilyen egy OCD-s élete a pandémia alatt

A célom egy keveset láttatott mentális betegség bemutatása a saját szemszögemből túlzások és felesleges drámaiság nélkül. A fotókat az otthonomban készítettem 2020 szeptemberétől, több hét leforgása alatt, mikor javában tombolt már a koronavírus. Önarcképekkel, szimbólumokkal, fény-árnyék kontrasztokkal és elmosódásokkal dolgoztam.

Mi az az OCD?

Az OCD krónikus, az életet jelentősen megnehezítő betegség, melyet visszatérő, a tudatba tolakodó, akaratlan gondolatok (obszessziók) jellemeznek. Ezek szorongást és/vagy ésszerűtlen (irracionális), szertartásos (rituális) ismétlődő cselekvéseket okozhatnak. A rettegő beteg úgy érzi, hogy kötelező módon, kényszercselekvésként végre kell hajtania azokat (kompulzió).

Az OCD tünetei tehát a különféle kényszergondolatok, képzetek, melyek tartalma lehet, pl. fertőzéstől való félelem, kételyek, másokkal szembeni agresszív cselekedetek. A leggyakoribb kényszercselekvések (kompulziók) a túlzott ellenőrizgetés, tisztogatás, számlálgatás, rendezgetés, vagy gyűjtögetés. A legtöbb kényszerbetegnél egyidejűleg többféle tünet mutatkozik.
(stresszdoktor.hu)

Sok inspiráció ért az alkotófolyamat előtt és alatt, de egyet emelnék ki, ami az egész gondolatot elindította bennem. Ez egy youtube videó, ahol nagyon érzékletes, szép képekkel, minimalista stílusban dolgozzák fel a tüneteket.
A videót itt megnézhetitek.

Néhány kép szándékosan a saját látószögemből készült, a többi fotót távvezérlő segítségével készítettem. Kevés utómunkát használtam, amelyekkel a fotók színvilágát és hangulatát igyekeztem egységessé alakítani. A dokumentarista fotókon nem szabad olyan változtatásokat végrehajtani ami nem a kép egészét érinti (szín, fényerő, kontraszt). Tehát például nem szabad klónozni, szépségretust alkalmazni, kivágni, eltüntetni képrészletek.

Az én OCD-m

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s