Stúdiós portrévilágítás nagyon kezdőknek

Ebben a bejegyzésben bemutatok pár alap stúdiós portrébeállítást. Talán nem árulok el újdonságot azzal, hogy én természetes fényben és lehetőleg szabadban szeretek fotózni. De van, hogy a körülmények (időjárás, koncepció) nem teszik ezt lehetővé, és stúdióba „szorulunk”. Elsőre ijesztő lehet annak, aki nem fotózott még vakukkal, több lámpás beállításokkal. Ez a kis útmutató nekik lesz segítség.
Nézzük tehát, milyen portrévilágításokat tudunk létrehozni 2-3 vakuval.

Fotó: Unsplash

Alapfelszereléseink

FŐFÉNY: Beauty Dish
HAJFÉNY ÉS HÁTTÉRFÉNY: Snoot méhsejtráccsal
DERÍTÉS: Ezüst derítőlap
HÁTTÉR: szürke
Fényképezőgép: Nikon D3300, 18-105 mm F3.5
Kézi fénymérő

Beállítások

ISO100, 1/125 záridő, F11-es rekeszérték

Kézi fénymérőt használtunk, és ezekhez az értékekhez állítottuk be a vakuk teljesítményét.
Minden beállításnál mértünk fényt, hiszen a vakukat és a modellünket is mozgattuk, ami miatt változnak az értékek.

Széles háromszög világítás derítőlappal

Akkor itt tisztázzuk, hogy mi az a széles,…meg, hogy háromszög…., a derítést remélem már tudja mindenki. Kis fényt derítünk oda, ahol árnyék van, hogy ne veszenek el a sötétben a részletek. Ezt elérhetjük szórt fényű softboxszal, de egy egyszerű derítőlappal is. Attól függ, mennyire akarunk erős derítést.
A széles azt jelenti, hogy az arc szélesebbik felületét világítjuk meg a főfénnyel.
A háromszög a beárnyékolt arcrészen kirajzolódó háromszög alakú fényfolt. Ha Niki arca nem fordulna ennyire balra, akkor az orr árnyéka nem érne össze az arcszél árnyékával, és egy kis orrárnyék rajzolódna ki. Ezt kisorr világításnak hívjuk. Görgess lejjebb, és mutatom is a példát.

Széles kisorr világítás, tónusátmenetes háttérrel

Most már tudjuk, hogy az a széles, és itt a példa a kisorr világításra. De nem csak ennyiben térünk el az előző setuptól. Itt szerettünk volna egy kis dimenziót adn ia háttérnek, ezért meglőttük egy Snoottal, hogy színátmenetet kapjunk. Arra kell figyelni, hogy a háttérvilágítás teljesítménye egy vagy két fényértékkel kevesebb legyen mint a főfényünké.

Keskeny háromszög világítás hajfény kontúrral

A keskeny világítás értelemszerűen azt jelenti, hogy az arc kisebb, keskenyebb felületét világítja meg a főfény. Ha ügyesen pozicionáljuk a főfényt és a modellünket, akkor itt is könnyedén elérhető az arc széles oldalán kirajzolódó háromszög. Az előbb még háttérvilágításnak használt Snootunkat visszafordítottuk Niki irányába, és egy hátulról jövő hajfényt értünk el vele. Ezt is érdemes egy-két fényértékkel a főény alatt tartani, hiszen csak enyhe kontúrt szeretnénk, nem teljes ellenfényt.

Felező világítás derítőlappal, tónusátmenetes háttérrel

A felező világításnál csak az arc egyik felét éri a főfény, a másik oldal teljesen árnyékban van. Ebben az első esetben egy derítőlappal enyhítettünk a sötét árnyékokon, így szépen kirajzolódik Niki szeme és arca is, nem vesztek el a részletek. A hátteret ismét tónusátmenettel tettük kicsit izgalmasabbá.

Felező világítás, ellenfény kontúrral

Újra felezővilágítást csináltunk, de ebben az esetben nem derítettünk a túloldalról, ezért Niki arcának bal oldala teljesen sötét maradt. Ezúttal a hajfényt úgy állítottuk be, hogy a haj mindkét oldalát megvilágítsa, és szép szimmetrikus kontúrt adjon a hajnak.

Mondanom sem kell, hogy nem mutattam be az összes beállítást, amire lehetőségünk lett volna ezekkel az eszközökkel. De az alapfogalmakat megismertük, és remélem, hogy segítettem azoknak, akik még kicsit tartanak a stúdiós fotózástól. 🙂

HELYSZÍN: Spotlight Studio instagram
MODELL: Buday Nikoletta
CSAPAT: Szűcs Bernadett, Dudás Péter

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s