Így retusálok portrét 10 lépésben

Ezúttal a saját fotóimon mutatom be a retusálás lépéseit, mert nem szerettem volna senkit arra kérni, hogy ilyen “fedetlenül” mutassa meg az arcát. 🙂 Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy lássátok mennyi munka van egy fényképpel még a fotózás után. Mégis most a legegyszerűbb retust hoztam, ahol 10 lépésben mutatom meg, miket szoktam megszerkeszteni egy portrén. Ez a folyamat nagyjából 15-30 perc nekem (a gépem sebességétől függően :D), de lehetne akár órákig is retusálni egy képet, annyira sok lehetőség rejlik a photoshopban. Nem kizárt, hogy a jövőben egy ennél sokkal bonyolultabb szerkesztést is bemutatok, de most első körben lássuk a 10 lépéses alapretust.

  1. lépés

Érdemes RAW fájllal dolgozni, mert egy jpg sokkal kevesebb információt tartalmaz, és ezáltal csökken a kép minősége. Nehezebb vele dolgozni és retusálni is.

Camera Raw

Ha Photoshopban megnyitunk egy RAW fájlt, egyből a Camera Raw nyitja meg, és itt elvégezhetjük az első alapbeállításokat mint például a fehéregyensúly, kontrasztok, színek, árnyékok állítását. Nincs jól bevált receptem, mindig az adott képen kísérletezgetek, hogy annak éppen mi áll jól.  Ha beállítottam mindent, megnyitom a képet.

2. lépés

A crop tool-lal megvágom a fotót úgy, ahogy nekem tetszik. Az arányokon nem szoktam és nem is nagyon szabad változtatni. Ezt úgy tudjuk a legkönnyebben megtenni, ha a Shift gombot lenyomva tartjuk, és így méretezzük át a képet. Ugyanekkor tudjuk forgatni is a fotót, ha nem sikerült eltalálni az expozíciókor a horizontot.

Crop tool

3.lépés

Helyi javító ecsettel (az a kis ragtapasz) és klónozóval eltűntetem a kiálló hajszálakat és a látványosabb bőrhibákat. A szem alatti karikákat a folt eszközzel finomítom, de arra később még úgyis visszatérek az  5. lépésnél, ezért nem erőltetem, ha nem annyira sikerül még itt kijavítani.

4. lépés

Ilyenkor használom a Liquify-t, mindannyiunk kedvencét, amivel nagyon-nagyon könnyű túlzásokba esni. Éppen ezért elég ritkán kerítek sort erre a lépésre, de most megmutatom, mit használok ha mégis erre vetemednék. Csak a két pirossal jelölt eszközt használom, a felsővel  bármit tudunk ide-oda tolni, meghajlíthatjuk a teret és az időt, az alsóval pedig az arc bizonyos részeit tudjuk alakítani. Ez az okos program felismeri a képen, mi a szem, száj, orr, stb és csak azokat mozgatja. Törekedjünk arra, hogy az eredmény természetes maradjon, minimálisan térjen el az eredeti képtől. Én a hajnak adok egy kis volument, és javítom az objektív által létrejött torzulásokat az arcon.

5. lépés

A kedvenc lépésem jön, a Frequency separation. Ilyenkor különválasztom a színeket és a textúrát a képen, és így bármennyire el lehet mosni a az alsó réteget, nem fog úgy tűnni, mintha egy hatalmas összemosódott folt lenne az arc, mert megmaradnak a részletek. Itt már könnyedén el lehet tűntetni a szem alatti karikákat, ha eddig nem sikerült. A frequency-t beállítani viszonylag bonyolult folyamat, de ha egyszer begyakoroljuk, utána megy mint a karikacsapás.

Katt a linkre, ha érdekel, hogy készül a frequency separation:  https://www.youtube.com/watch?v=mESzzkAscVY

6. lépés

Még a frequency közben a szín és a textúra rétegek közé be szoktam festeni, ha javítani szeretnék bizonyos színeken. Ilyen a hajvonal, szemöldök, smink igazítása. Ez azért jó, mert, ahogy az előbb is írtam, nem vesznek el a részletek, mert a textúra rétege alá festünk. Így sokkal természetesebb lesz az eredmény.

7. lépés

Dogde and Burn, vagyis a fény-árnyék javítása az arcon. Erre vannak nehezebb és könnyebb technikák. Én az egyszerűbbet szoktam alkalmazni.

Adjustment layerként létrehozok egy sötétebb és egy világosabb verziót a képből a kontrasztot és fényerőt elállítva, és maszkolással külön-külön átfestem a highlightokat és a sötétebb kontúrokat. Mondanom sem kell, hogy ezzel se essünk túlzásba. Utólag mindig finomítok ezeken a rétegeken az opacity (fedettség) állításával.

Dodge and burn videó: https://www.youtube.com/watch?v=VD4eO261Bco

8. lépés

Most elkezdem a fotó stílusát véglegesen kialakítani. Az adjustment layerek közt szoktam válogatni. Változtathatunk a színezeten, kontraszton, szaturáción, vagy a színkeresés címszó alatt egészen érdekes előre programozott stílusokat találunk. Ezeket egyszer érdemes végignézni, hogy lássuk melyik mit tud. Használjuk őket bátran, de szerintem mindegyik nagyon erős, ezért nyúljunk itt is az opacityhez, ha alkalmazzuk őket.

9. lépés

Utolsó előtti lépésként visszatérek a camera rawba és újra végigmegyek az alapbeállításokon ami a színeket, kontrasztokat illeti. Ha túl erős a fehér vagy a fekete a képen, ezeken állítgatok.

10. lépés

Az elkészült képet végignézem friss szemmel, mi lehet az ami elkerülte a figyelmemet (mert szokott lenni ilyen). Itt például ügyesen végig otthagytam a hajgumit a csuklómon, ezért ezt most utólag leszedem. Van akit nem zavar, de engem speciel igen. És most vagyok kész a retussal.

Így néz ki folyamatában ez az egyszerű retus:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s