Mi az a tesztfotózás? – Modell szótár 1. rész

Egy ideje a divatfotózással foglalkozom talán a legtöbbet, és egyre több olyan munkám van, ahol modellekkel dolgozhatok. Emiatt viszont egy csomó új kifejezéssel találkoztam, aminek előtte nem feltétlenül, vagy csak nagyjából tudtam a jelentését. Összeszedtem párat ezek közül, hátha másnak is segítség lesz.

Modellügynökség – Anyaügynökség

Az Anyaügynökség fedezi fel és szerződteti le a modelleket. Kizárólagos ügynökség, tehát minden munka rajtuk keresztül jöhet csak létre. Ők építik a modellek karrierjét a kezdetektől, és arról is ők döntenek, milyen márkákkal, tervezőkkel, fotósokkal, sminkesekkel, vagy más modellügynökségekkel dolgozhatnak együtt.

Booker

A Bookerek az Anyaügynökségnél dolgoznak, és személyesen foglalkoznak a modellekkel. Minden modellnek van Bookere, aki intézi a castingokat, munkákat, időbeosztást, utazásokat.

Scouter

A Scouterek feladata az új modellek felfedezése. Bárhol leszólíthatnak, az utcán, egy buliban (vagy instán, facebookon), ha látnak benned lehetőséget a modellkedésre. Ők kötik össze az új arcokat az anyaügynökséggel, akik akár szerződést is köthetnek velük.

Book

A Book a modellek portfoliója. Általában tényleg könyv vagy inkább magazin kinézete van. Egy szép minőségű nyomtatott anyag, amiben a modellek fotóit, munkáit gyűjtik össze. Természetesen már online verzió is szükséges. Általában csak a legjobb képek kerülnek bele. A Book alapján megy a kiajánlás, és hívják castingra a modelleket a különböző tervezők és márkák.

Lookbook

A Lookbook a tervezők és designerek katalógusa az aktuális kollekciójukról, amit referenciaként használnak. A legjobb darabokat szokták megmutatni benne.

Polaroid

Olyan friss kép a modellekről, amelyen jól látszik az aktuális természetes kinézete. Nem feltétlen profi fotó, a lényeg a hitelesség. Sokszor az ügynökségen telefonnal készül.

Set Card

Ez a modellek “névjegykártyája”, amit a casting directoroknak otthagynak a válogatás után. Szerepel rajta a nevük, az anyaügynökségük és bookerük neve s elérhetősége, a méreteik, a haj és szemszínük, valamint egy-két fotó amin jól látszik az arcuk és a testalkatuk is. A casting után ez alapján érik el a kiválasztott modell bookerét.

Tesztfotózás

A tesztfotózás általában az új modellek első profi fotózása. Itt készülnek róluk az első képek, amiket az ügynökség használhat a weboldalán, a modell bookjában, és kiajánlhatja vele különböző munkákra. Ilyenkor beauty fotók és egészalakos divatfotók is készülnek. Fontos tudni, hogy tesztfotózásért a profi ügynökségek nem kérhetnek pénzt a modellektől.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s