INGYEN FOTÓZÁS? – PÁR DOLOG A TFCD-RŐL

Mi az a TFCD/ TFP fotózás?

A TFCD, kevésbé ismert nevén a TFP jelentése Time For CD vagy Time For Photo, vagyis CD/Fotó az idődért cserébe. Ezt a fajta munkát a fotózás minden résztvevője ingyen vállalja. Tehát a fotós, a modell, a sminkes, a fodrász, a stylist, a ruhatervező stb. mind az idejét és a szaktudását áldozza a munkára, amiért cserébe használható referenciája, képanyaga lesz. Ezzel bővítheti a portfólióját, vagyis új potenciális megrendelőket szerezhet.

Mikor és kinek éri meg a TFCD fotózás?

Voltaképpen minden a szakmája elején járó, pályakezdőnek megéri az előbb felsorolt szakmák közül, gyakorlás és tapasztalatszerzés miatt. Ráadásul a kreatív szakmákban egy összeszedett portfólió nélkül nem sokra lehet menni. Hiába küldünk csak egy cv-t a potenciális megrendelőnek, abból ő nem fogja tudni, hogy milyen a stílusunk, milyen minőségű munkát végzünk. Ehhez képekre van szükség.

A régebb óta szakmájukban dolgozó fotósoknak, modelleknek, sminkeseknek is megéri a TFCD akkor, ha valami újat szeretnének alkotni, amiben még nincs tapasztalatuk, és szükségük lehet ilyen referenciára is. Például már 5 éve fotózhat valaki divatanyagokat, de lehet, hogy szeretne színházi előadásokon, koncerteken is dolgozni. Ilyenkor érdemes bevállalni egy-két TFCD fotózást, megbeszélve mondjuk egy koncertszervezővel, és máris alkalmunk van gyakorolni, és referenciát gyártani.

Mi van akkor, ha a fotózásnak vannak költségei, és mik lehetnek ezek?

A TFCD fotózásnak is lehetnek költségei, ami nem a munkadíjakat jelenti. Szükségünk lehet például fotóstúdióra, kellékekre (pl. színes füst) vagy olyan kiegészítőre, ami senkinek nincs otthon. Ha tehát stúdiót kell bérelni, vagy egy-két kelléket be kell szerezni, akkor annak a költségét egyenlően kell elosztani a résztvevők között.

Miért fontos a szerződés?

A TFCD fotózásnál alapszabály, hogy mindenki ingyen vállalja a munkát, vagyis nem várhatja el egyik résztvevő sem, hogy ő kapjon pénzt, míg a többiek ingyen dolgoznak. Ugyanakkor a kész fotókat sem szabad értékesítenie sem a fotósnak, sem a modellnek, se bármelyik résztvevőnek a többiek írásos beleegyezése nélkül. Biztos nem örülne egy modell sem, ha egyszer csak szembe jönne vele az utcán egy óriásplakát az ő arcával, amiről ő nem tudott.

Éppen ezért fontos, hogy legyen egy aláírt szerződése mindenkinek, amiben ezek az alapszabályok le vannak írva. Rengeteg TFCD szerződés sablon található az interneten, de én is itt hagyok egyet a cikk végén, hogy el tudjátok olvasni.

Mikor nem szabad ingyen fotózni?

  1. Ha a megrendelő (cég, vállalkozás) megkeres téged egy fotózással kapcsolatban, és ő várhatóan majd profitot termel a képeiddel, vagyis felhasználja reklámként akár magazinban, plakátokon, szóróanyagokon, akár online, akkor megéri a megrendelőnek is, hogy fizessen a munkádért.
  2. Ha azt ígérik, hogy ezzel sok-sok emberhez fog eljutni a neved, és neked ez micsoda reklám. Ez nagyon jól hangzik, és sok vállalnak is így ingyen fotózást, de az esetek 99%-ában, ebből nem lesz új megrendelőd. Viszont terjedni kezd rólad, hogy ő az a fotós, aki ingyen is király képeket készít. Ezt pedig ugye nem szeretnéd?
  3. „Csak egy jó profilképet szeretnék a facebookra, neked ez csak egy kattintás.” – Ez az előző példa egyik verziója is lehetne. Ilyesmire meg lehet kérni a barátnőnket, haverunkat, családtagokat. De egy fotósnak egy profi kép elkészítése nem csak egy kattintás. A kattintást megelőzi még némi helyszínkeresés, utazás, beállítások, komponálás, nem kevés pszichológia, mert mindenkit máshogy kell kezelni a fotózáson személyiségtől függően (de erről majd talán később írok), aztán a már említett kattintások, majd otthon a képválogatás.

Előnyök összefoglalva

Gyakorlás – Ezt magyarázni sem kell, hiszen minél többet fotóz, sminkel, modellkedik valaki, annál gyakorlottabb és profibb lesz. Minél több emberrel találkozik valaki ilyen TFCD közben, annál többféle munkamódszerrel ismerkedik meg, és ezek mind mind segítenek a tanulásban.

Portfólió bővítés – Egy-egy TFCD fotózás alkalmával 5-10-20-retusált képpel is gazdagabb lehet mindenki aki dolgozott az adott projekten. Ha ebből csak 2-3 nagyon jól sikerült képet fel tud majd mutatni referenciaként, akkor már nyert valamit az idejéért és munkájáért cserébe.

Kapcsolatépítés – A TFCD fotózások során rengeteg új szakmai kapcsolatra lehet szert tenni. Érdemes körülnézni a facebookon, rengeteg erre specializálódott csoport van, ahol fotósok, modellek, sminkesek, stylistok keresik egymást egy-egy kreatív ötlet megvalósítása céljából. Ilyenkor nagyon jó csapatok tudnak kialakulni, akik később is szívesen dolgoznak együtt, már fizetős megrendelés kapcsán.

Ahogy ígértem, itt olvashattok egy szerződésmintát. 🙂  

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s