EGY ÉV UTÁN ÚJRARETUSÁLTAM AZ EGYIK FOTÓMAT

2019 februárjában Gittával a Füvészkertben fotóztunk, és ott készült ez a kép, aminek megőriztem az eredeti, nyers, retus nélküli változatát. Akkor nagyon elégedett voltam a retusált képpel, de azóta nagyon sok új szerkesztési technikát tanultam, amiket azóta nap mint nap használok az új képek utómunkáinál, és az ízlésem is sokat formálódott. Ezért arra gondoltam, hogy most újra előveszem ezt az egy éves nyers képet, és a jelenlegi tudásommal újraretusálom.

Az eredeti retusált kép

Így nézett ki az eredeti, 2019-es szerkesztés. Emlékszem, hogy nagyon tetszettek a háttérben megjelenő zöld színek, és ezekre rá is erősítettem, hogy még élénkebbek és változatosabbak legyenek.
Nem játszottam még a fehéregyensúllyal, az egész képen erősítettem a világos és sötét színeket, hogy erősen kontrasztos hatást érjek el.

A friss szerkesztés

A mostani szerkesztésnél sokkal homogénebb, egységesebb hatásra törekedtem, és szerettem volna, ha kicsit moody hangulata lesz a végeredménynek. Ezért a zöld színeket szinte teljesen eltompítottam, kifakítottam. Nem erősítettem rá a kontrasztokra, sőt el is vettem a fényekből, amitől viszont a bőrnek szebb tónusa lett, nem ad oylan kiégett hatást, mint a 2019-es szerkesztésnél.

Így néznek ki a képek egymás mellett

Legtöbbet talán az arcbőr retusálásáról tanultam. Itt kell a legjobban odafigyelni a részletekre. El kell tűntetni a kis bőrhibákat, ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy az arcbőr textúrája megmaradjon, különben nem lesz természetes hatása a képnek. Az eredeti képnél ez még annyira nem is sikerült, és kicsit maszkszerű hatása van az arcbőrnek, mert fontos részletek eltűntek az akkori szerkesztésemnek köszönhetően.
A mostani kedvenc módszerem ennek kiküszöbölésére a ‘frequency separation’, aminek a technikáját innen tanultam meg: Frequency Separation In-Depth with Mixer Brush in Photoshop
De ez csak egy a sok netes oktatóvideóból, ami sokat segített nekem. Lássuk kiktől érdemes tanulni!

Hogyan tanulok retusálni az internetről?

Azt hiszem a fotózás is egy olyan hivatás, amit élete végéig tanul az ember, és nincs ez másképp a retusálással sem. Eddig minden fotózásom alkalmával úgy éreztem, hogy az eredmény egy kicsit jobb lett mint az előző. Ez úgy lehetséges, hogy egyre több tapasztalatot szerzek a folyamatos fotózással, és a képek retusálásával. És ez a sok kicsi lépés összeadódik.
Viszont nem csak a saját fejem után megyek, mikor az a célom, hogy fejlődjek. Érdemes sokat olvasni, nézni más fotósok munkáit, inspirálódni minden mennyiségben. Emellett rengeteg videó található az interneten, ami kifejezetten retusálással foglalkozik, és lépésről lépésre mutatja be a szerkesztési trükköket.

A kedvenc “tanáraim”:

Jessica Kobeissi: divatfotós, aki a fotózások kulisszáiba is beavat, és gyakran oszt meg retusleckéket is
Kayleigh June: beauty fotós, aki főleg az arcbőr szerkesztését, sminkfotók retusálását mutatja be
PiXimperfect: Photoshop szakértő, aki szinte mindent megmutat, amire a Ps képes, és nagyon követhetően magyaráz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s